Tillbaka till startsidan
 
Företaget Information Bonotron Ljudmoduler Förstärkare Dragspel Begagnat Nedladdning
 

FÖRETAGSINFORMATION


Adress:
Bonotron HB
Tavlan 414, Gullbrandstorp
691 91 KARLSKOGA
Telefon: 0586-310 90
Mobil: 073-721 07 00
E-post:
bonotron@swipnet.se


Vi är stolta att kunna berätta att vi  tilldelats "ÅRETS ALFRED" år 2015,
av uppfinnarföreningen, Möckeln Innovation* i Karlskoga.

ÅRETS ALFRED 2015

Denna utmärkelsen är en träskulptur av Alfred Nobel, skuren i alm av konstnären Göran Larsson från Karlskoga.
Årets Alfred har delats ut, varje år sedan 2002, till företag i Karlskoga som har utmärkt sig på olika sätt, genom innovativt arbete samt lång och idog verksamhet och vidareutveckling av sina produkter.
Bonotron har funnits sedan 1970 och var då en uppseendeväckande "uppfinning". Det fanns inte någon liknande produkt, oss bekant, i alla fall inte i serieproduktion. Det fanns ju "kluriga gubbar" som det berättats om, som anslöt vanlig elorglar till sina dragspel med mer eller mindre lyckade resultat.
Att kunna komplettera ett vanligt dragspel med en elektronisk orgelbox, utan att spelet blev mycket tyngre, var vi först med att kunna erbjuda, 
och dessutom till ett överkomligt pris. Utvecklingen finns grovt beskriven längre ned på sidan, under "En kort historisk översikt". 
Vi tycker att det var riktigt roligt och trevligt att bli uppmärksammade, efter 45 år i verksamheten. 
Skulpturen delades ut vid en tillställning i uppfinnarföreningens lokale i Boforsmässen, tisdagen den 10:e november kl. 18.00.

*)Uppfinnarföreningen heter idag: Uppfinnarföreningen i Alfred Nobels Karlskoga Möckeln Innovation.


FÖRETAGET:
Bonotron HB, före detta Bono Electronic AB, har snart 50 års erfarenhet av konstruktion, tillverkning, service och försäljning inom musikelektronikbranschen.
Vi har speciellt gedigen erfarenhet av dragspel och installationer av elektronik i dragspel.
Bonotron HB startades i början av januari 2000 och tog över verksamheten från Bono Electronic AB. 

PERSONALEN:
Sylvia & Björn Rosander
Vi har varit verksamma i branschen i snart 50 år, därav 30 år i Bono Electronic och nu över 15 år i Bonotron, och besitter ett gediget kunnande inom vårt område. 

VERKSAMHETEN:
Vi har varit verksamma i snart 50 år, och har genom åren haft tusentals nöjda kunder, både amatörer och proffs.
Vi konstruerar, tillverkar och installerar MIDI- system och mikrofoner för vanliga dragspel.

MIDI: Utförlig beskrivning  på informationssidan.
MIDI, En förkortning av: Musical Instrument Digital Interface, är en internationell standard (protokoll) för digital seriekommunikation mellan elektroniska musikinstrument. Med MIDI på ditt dragspel, styr du alla på marknaden förekommande ljudmoduler, keyboards, synthesizers, datorer mm. som har en MIDI ingång. Detta ger dig nya och spännande dimensioner i musikens värld, och får ditt dragspel att låta som vilket eller vilka instrument du vill. Med en avancerad ljudmodul med komp, kan du kan låta som en hel orkester med trummor och komp. Styr du en dator, öppnar sig oanade möjligheter att skapa musik, skriva ut noter och mycket mer.

PRODUKTERNA:
Bonotron är helsvenska kvalitetsprodukter, konstruerade och tillverkade av Bonotron HB i Karlskoga. Vi har snart 50 års erfarenhet av konstruktion, tillverkning och försäljning av musikelektronik, samt installationer i dragspel och även andra instrument. Detta borgar för hög kvalitet på både produkter och installationer.
Bonotronprodukterna började utvecklas redan hösten 1969, och Bonotrons registreringssystem patentsöktes. Den kommersiella tillverkningen kom igång 1971, samtidigt som produktnamnet och logotypen Bonotron registrerades. 

INSTALLATIONERNA:
Våra basinstallationer, i AM-2 systemet, är unika, och ger en unik säkerhet. Vi lägger alltid ned maximal möda i våra installationer för att resultatet skall bli det bästa möjliga. Vi är ytterst måna om att våra produkter och installationer skall hålla högsta möjliga kvalitet, och att våra kunder skall bli helt nöjda.  Om det skulle visa sig att ett spel har någon mindre defekt, eller att någonting skulle behöva justeras, utför vi detta utan extra kostnad. Om det skulle visa sig att spelet är behäftat med någon större defekt, utför vi eventuell reparation, efter samråd med kund, till lägsta möjliga kostnad. Vi avråder montage i ett mekaniskt dåligt spel, då en sådan montering tveklöst resulterar i ett sämre resultat med en missnöjd kund som följd. Tidsåtgång för en installation är cirka tre dagar, plus tiden för eventuella frakter.

KUNDERNA:
Under vår verksamhetstid har vi haft tusentals nöjda kunder, både amatörer och proffs.

SERVICE & REPARATIONER:
Vi utför reparationer och service enbart på våra egna produkter!


En kort historisk översikt

Idag är kombinationen musik & elektronik självklar. Men 1967, då Bono Electronic, föregångaren till Bonotron HB, bildades, var det relativt nytt. De första produkterna var elektroniska orglar för såväl professionella musiker som för hemmabruk. 1970 lanserades en orgelmodul, under produktnamnet bonotron, som enkelt kunde anslutas till ett dragspel och gjorde det möjligt att få dragspelet att låta som en nio körig orgel. Orgelmodulerna blev mycket populära. De vidareutvecklades och fanns att köpa ända fram till 1987.

1985 utvecklades en MIDI enhet för montering i de orgelmoduler som redan tillverkades. Denna MIDI enhet utvecklades sedan för montering direkt i dragspel, och fanns i handeln fram till 1989 då AM-3, en mindre och mera avancerad enhet, lanserades. AM-3 har utgått ur sortimentet, och har ersatts av AM-2, den mindre modellen, utan kontrollpanel på däcket.

1989 visades Bonotron produkterna för första gången för en större publik. Det var på den Internationella Musikmässan i Frankfurt.
1989 startades också utvecklingen av ett gitarrmidi, och året efter visades en prototyp upp i Frankfurt. Slutresultatet, GM-3, visades i Frankfurt 1993. GM-3  blev ett gitarrmidi som var så litet att det kunde monteras direkt på gitarren.  En annan stor fördel är att GM-3 kan användas till nylonsträngade gitarrer.  Gitarrmidi blev inte så populärt som vi räknat med, och tillverkningen av GM-3 har lagts ned.

Vid årsskiftet 1999 / 2000 bildades Bonotron HB, och tog över Bonotronprodukterna från Bono Electronic.  Att produktnamnet och företagsnamnet varit olika, har ställt till med vissa missförstånd genom åren. Vi tror att denna åtgärd kommer att undanröja framtida missförstånd och problem. Vi är ändå samma personer som varit med i Bono Electronic från början, och vi kommer att fortsätta utveckla och sälja Bonotronprodukterna.
 


Tillbaka till startsidan
Företaget Information Bonotron Ljudmoduler Förstärkare Dragspel Begagnat Nedladdning